De trampolineland Trampoline Kieswijzer

Hoe kiest u de juiste trampoline?

U bent op zoek naar een trampoline, maar er is veel keuze. Wij begrijpen dat u in één keer de juiste trampoline aan wilt schaffen om er jaren plezier aan te beleven. Om tot de juiste keuze te komen, is het goed om stil te staan bij de volgende vragen:

1. Welke maat trampoline is handig?
2. Welke vorm trampoline is het beste?
3. Trampoline ingraven of boven de grond plaatsen?
4. Trampoline met of zonder veiligheidsnet?
5. Waar zit het verschil in?
6. Wat houden de verschillende sterrenklasse in?
7. Waar wordt de trampoline geplaatst?

Bent u op zoek naar een beknoptere versie van deze uitleg? Kijk dan hier.


1. Welke maat trampoline is handig?

Zoals u hierboven al gelezen hebt, moet er altijd vrije ruimte van 1 tot 2 meter om de trampoline heen blijven voor de veiligheid van de springers. Wel raden wij altijd aan om een zo groot mogelijke trampoline te kiezen. Hoe groter de trampoline is, hoe meer plezier eraan beleefd wordt en hoe veiliger het voor de springer is. Houdt u bij deze keuze ook rekening met de leeftijd van de springers. Voor kinderen jonger dan 6 liever niet groter dan 330cm omdat zij anders minder goed en hoog kunnen springen. Kinderen boven de 10 liever niet kleiner dan 270cm omdat zij hier minder op kunnen en sneller uitgekeken zijn op de trampoline. Houdt u er wel rekening mee dat de meeste kinderen het leuk vinden om tot minimaal een jaar of 14 a 15. Dus kies niet te klein wanneer dit mogelijk is.

Één kind tegelijk springen!

Houdt u er aub rekening mee dat alle trampolines, ongeacht de maat officieel maar geschikt zijn voor één springer tegelijk omdat ze anders tegen elkaar aan kunnen botsen, of elkaar kunnen lanceren. Dit is niet veilig en wordt daarom afgeraden. Wilt u toch buiten het advies om een trampoline kiezen voor meer dan 1 kind tegelijk kies dan voor een minimale maat van 305cm om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen.


2. Welke vorm trampoline is het beste?

Er zijn verschillende vormen trampolines zoals rond, rechthoekig en ovaal.

Rond

Alle ronde trampolinesDe meeste mensen kiezen voor een ronde trampoline omdat deze over het algemeen het fijnste spring. Er is overal gelijke verenspanning en daardoor komt de springer ook makkelijker weer terug in het midden van de springmat. Door de vorm heeft de springer overal evenveel ruimte en daardoor geeft het meer ruimte om te springen. In de meeste gevallen is een ronde trampoline ook nog voordeliger in dezelfde kwaliteitsklasse.

Rechthoekig

Rechthoekige trampolines

De rechthoekige vorm wordt steeds populairder omdat deze gemakkelijker in een wat kleinere tuin geplaatst kan worden. Er kan dan soms gekozen worden voor een grotere rechthoekige trampoline omdat deze wel lang is maar minder breed. Door de strakke vormgeving ziet deze er in een tuin ook meestal extra mooi uit. Tenslotte geeft een rechthoekige trampoline vaak meer controle over de sprong. Hierdoor zien we dat professionele trampoline springers ook altijd op een rechthoekige springen. Bij een lagere kwaliteit zal de rechthoekige trampoline beduidend minder prettig springen.

Ovaal

Een ovale trampoline is minder populair doordat ze aan de prijzige kant zijn. Echter combeneert een overale voor de voordelen van een rechthoekige en een ronde trampoline. Er is maar weinig keuze in.


3. Trampoline ingraven of boven de grond plaatsen?

Inground trampolines

Ingraaf trampoline

Voor veel mensen nog steeds een moeilijke keuze. Wilt u de trampoline in de grond of boven de grond? De voordelen van een inground trampoline zijn dat hij extra veilig is door de lage hoogte heeft hij een lage en extra gemakkelijke en veilige instap. Doordat hij laag bij de grond staat, staat de trampoline minder in het zicht en geeft dit een strakkere afwerking in de tuin. Ook kunnen er geen kinderen of spullen onder de trampoline raken. Tenslotte kan er onder een inground trampoline veel minder groeien dus is het onderhoud gemakkelijker. Wel is het plaatsen natuurlijk meer werk omdat er een kuil gegraven moet worden van minimaal 40cm diep. De diepte is afhankelijk van de maat en de kwaliteit. Een inground trampoline kan nooit geplaatst worden zonder kuil eronder.

Flatground trampoline

Trampoline gelijk met het maaiveld

Tegenwoordig zijn er ook seciale “flatground”trampolines. Deze zijn volledig gelijk met het maaiveld en zien er daardoor nog strakker uit. Wel is het graafwerk voor de flatground trampolines nog meer werk. De kuil moet dieper en groter gegraven worden. 

Opbouw trampolines

 

Opbouw trampoline

Een trampoline boven de grond is sneller en gemakkelijker op te bouwen en kan eventueel nog een keer verplaatst worden indien nodig. Wel is deze opbouw trampoline iets minder veilig omdat hij altijd een hoge instap heeft. Hier raden wij ten alle tijden een trapje bij aan. Ook staat deze opbouw trampoline veel meer in het zicht en is dus minder fraai.


Trampoline met veiligheidsnet4. Trampoline met of zonder veiligheidsnet?

De veiligste keuze is om altijd een trampoline met veiligheidsnet aan te schaffen. Ongeacht of u hem gaat inbouwen of opbouwen. Kinderen kunnen van de trampoline afvallen en zich hierdoor lelijk bezeren. Een veiligheidsnet houdt de springer op de trampoline. Hierdoor kunnen kinderen van bijna alle leeftijden zelfstandig springen op de trampoline. Veel springers voelen zich ook extra veilig door een net en maken hierdoor extra veel gebruik van. Bij een inground trampoline kunt u er soms voor kiezen om er geen net omheen te plaatsen. Doordat deze laag bij de grond staat is een eventuele val minder schadelijk voor de springer. Houdt u dan aub wel een vrije ruimte om de trampoline heen van minimaal 2 meter en een zachte ondergrond rondom de trampoline.


5. Waar zit het verschil in?

Al onze trampolines zijn gemaakt om jaren buiten te laten staan. Ze zijn volledig weersbestendig! (Een trampoline met meer sterren is gemaakt van kwalitatief betere materialen en hebben dus een hogere weersbestendigheid. Er zijn een aantal punten van verschillende onderdelen waar u op kunt letten bij het maken van de juiste keuze. De garantietermijnen van alle onderdelen kunnen behoorlijk verschillen. Over het algemeen geldt hoe hoger de garantie hoe duurzamer het product of onderdeel is. Voor de beste keuze bij het kopen van uw perfecte trampoline let op de volgende kenmerken:

De veren bepalen de springkwaliteitTrampoline veren

Hoe langer de veer, hoe fijner en soepeler de sprong. Ook de dikte van de veer is van belang. Hoe dikker de veer hoe beter het springeffect en hoe langer de veer mee gaat. Het aantal veren is ook belangrijk, want als een trampoline veel veren heeft is de spring beter maar wordt elke sprong ook beter verdeeld over de veren dus zijn ze extra duurzaam. Ten slotte is de afwerking van de veren een punt om op te letten. Hoe beter de galvanisatie hoe beter ze beschermd zijn tegen roest.

Een goed randkussen zorgt voor extra veiligheidTrampoline randen

De rand is een van de belangrijkste onderdelen van de trampoline op het gebied van veiligheid. Hoe dikker en breder het randkussen hoe veiliger de veren worden bedekt. Wanneer de veren niet goed bedekt worden is de kans op ongelukken groter. Het zeilmateriaal en zeildikte van het randkussen bepaald de duurzaamheid. PE is een soort bouwzeil dus niet erg duurzaam. PVC is veel steviger en duurzamer. Hoe dikker het PVC hoe duurzamer het randkussen. De afwerking van het randkussen is ook van belang. Wanneer er gekozen is voor sealing van het randkussen zijn er minder stiknaden die kunnen verweren. Trampoline randen zijn er ook in verschillnede kleuren. 

Trampoline frame. BuisdiameterEen stevig frame is extra veilig

Bij het frame kunt u letten op de buisdiameter en de staaldikte. Hoe dikker de buis hoe steviger maar dan moet ook het staal wel dik genoeg zijn. Bij een grote diameter maar een dun staal is dit juist minder sterk. De staaldikte is dus eigenlijk nog belangrijker dan de diameter. Ook kunt u bij het kiezen van de juiste trampoline letten op de galvanisatie. Hoe beter hij gegalvaniseerd is hoe beter hij tegen roest kan. We zien steeds meer trampolines die naast de galvanisatie ook een poedercoat gebruiken. Deze is met name op de markt omdat de trampoline er dan fraaier uitziet. Uiteraard zorgt een poedercoat voor bescherming maar niet altijd beter dan een hele goede galvanisatie.

De springmat verschillen

Trampoline springmat

De springmat is een essentieel onderdeel van de trampoline. Zonder deze kan er niet gesprongen worden. Echter zit er niet zo heel veel verschil in de matten. Eigenlijk zijn alle matten gemaakt van permatron. Wel zit er verschil in de aanhechting van de driehoekjes. Hoe vaker deze zijn gestikt hoe beter de driehoekjes een de mat blijven zitten. Ook zijn de driehoekjes soms extra geplastificeerd waardoor ze extra duurzaam zijn. Berg heeft nu wel een unieke springmat met een airflow systeem op de Berg Champion en elite modellen. Dit houdt in dat de mat grover is geweven en er dus 50% meer lucht door de mat heen kan. Hierdoor wordt een extra hoge sprong ervaren.

Trampoline netHet optionele veiligheidsnet biedt extra veiligheid

Alle veiligheidsnetten zijn uitermate veilig. Wel is een veiligheidsnet met een sluisingang/ overhangende flap veiliger omdat hij dan ten alle tijden is afgesloten. De kinderen kunnen dus niet vergeten om de rits dicht te doen. Ook is een rits wat gevoeliger voor slijtage. Tevens kunt u erop letten of het net aan de binnenkant of aan de buitenkant van het randkussen is bevestigd. Bij bevestiging an de buitenkant geeft het de springer wat meer bewegingsruimte. Bij bevestiging aan de binnenkant heeft u in theorie iets minder vrije ruimte om de trampoline heen nodig. Een eventuele ring aan de boven en/of onderkant van het net zorgt dat hij mooier strak komt te staan en zorgt voor extra stevigheid. Hoe dikker en steviger de ring hoe duurzamer.

Springgewicht van de trampoline

Vaak is het ook goed om te kijken naar het maximale belastbare gewicht van de trampoline. Tegenwoordig zijn bijna alle trampolines tot 244cm maximaal belastbaar tot 50kg. Op de professionele trampolines na. Alle trampolines zijn maar geschikt voor 1 persoon, ongeacht de maat en het advies maximale gewicht. Wanneer een trampoline hoger belast wordt dan het advies gewicht slijten de onderdelen allemaal sneller en kunnen er soms zelfs gevaarlijk situaties ontstaan. Indien u een trampoline voor langere tijd wenst aan te schaffen is het verstandig om te kiezen voor een hoger advies gewicht omdat u kind nog zal gaan groeien. Vanaf 251 cm zijn de alle trampolines belastbaar vanaf 70kg of hoger. Sommige modellen hebben een hoger gewicht als de andere maar hebben dan een lager test gewicht. Blijf hier ook altijd goed op letten.


6. Wat houden de verschillende sterrenklasse in?

Binnen ons uitgebreide assortiment zijn er natuurlijk ook veel verschillen. Wel moet ik u melden dat wij een selectie hebben gemaakt van alleen maar goede en veilige trampolines. Om u een beetje te helpen met het maken van de juiste keuze hebben wij onze trampoline in sterrenklasse verdeeld. Trampolines kunnen 1 tot 10 sterren verdienen. Hoe hoger de springkwaliteit, duurzaamheid en veiligheid hoe hoger de sterrenklasse. Wij hebben ervoor gekozen om alleen trampolines in ons assortiment op te nemen vanaf 4 sterren, dus een goede veiligheid en kwaliteit. De lagere kwaliteit trampolines raden wij af omdat deze niet veilig zijn.

De 4 sterren trampolines zijn onze instap modellen met een gemiddelde levensduur van 2 tot 4 jaar, deze hebben wat kortere veren en een stuggere sprong maar zijn uiteraard wel veilig. De 5 en de 6 sterren trampolines zijn onze middenklassers. Deze hebben een hogere duurzaamheid van gemiddeld 4 tot 6 jaar of langer. Meestal hebben ze langere veren en een fijnere sprong en zachtere landing. Dit is uiteraard beter voor de gewrichten van de springers. Ook is het randkussen vaak wat dikker gevuld en dus extra bescherming voor de veren. Bij 7 sterren of meer heeft u een top-kwaliteit trampoline met een verwachte levensduur van 8 jaar of meer. De veren zijn uiterst soepel en het randkussen is heel dik gevuld. Dus extra veilig, extra fijn en extra duurzaam.

Kwaliteitsklassen van onze trampolines

Trampolines kunnen we onderverdelen in verschillende prijs-kwaliteit klasse.

Kwaliteit Klasse in aantal sterren: 1 tot 10

10.  Berg Elite **********
   EuroTramp **********
     
 9.  Avyna Pro-Line      *********
   Etan Premium Platinum *********
     
 8.  Berg Champion / Eazyfit ********
 Exit Supreme ground level ********
 Etan Premium Gold ********
   
 7.  Salta first class *******
 
 6.  Berg Favorit ******
    Exit Elegant Premium
******
 Exit Interra ground level ******
 Salta Royal Baseground ******
 
 5.  Etan Hi-Flyer ***** 
 Exit Elegant *****
   Salta Excellent
*****
    Salta Premium Black edition  *****
     
 4.  Berg Talent
****
   Exit Silhouette
****
 Salta Combo ****
   Salta Comfort ****
   
     


7. Waar wordt de trampoline geplaatst?

Ook een belangrijke keuze die u zult maken is waar u de trampoline in uw zult plaatsen? In principe kan hij altijd overal geplaatst worden en kan het eigenlijk op elke ondergrond neergezet worden. Zolang de grond maar vlak is. Op gewoon gras is de beste keuze omdat het frame dan het meest stabiel staat. Uiteraard is kunstgras ook mogelijk. Wel bestaat de kans dan dat er wat deukjes in het kunstgras komen. Zet u hem op een harde ondervloer zoals tegels of terras, dan raden wij aan om wel iets onder de poten te plaatsen om schuiven te voorkomen. U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor rubber tegels. Hiermee voorkomt u tevens dat het frame beschadigd en zijn galvanisatie laag verliest en kan gaan roesten.

Bij het kiezen van de juiste plek dient u rekening te houden met bomen, struiken en andere obstakels die in de weg kunnen zitten. We raden aan om een vrije ruimte om de trampoline heen te houden. Wanneer er wordt gekozen om geen net te plaatsen, dan is het officiële advies 2 meter rondom de trampoline. Met veiligheidsnet is het officiële advies 1 meter. Houdt u ook rekening met de hoogte. Als er flink gesprongen wordt kan er soms wel een hoogte nodig zijn van maximaal 5 meter. Houdt hier dus ook rekening mee met eventuele bomen op uw terrein.

Garden Planner Kan u helpen met het inplannen van uw tuin.

U kunt uw tuintekening gratis online maken zonder registratie 

via website van Garden Planner Tuintekening


   Suggesties nodig? Bekijk hier onze trampoline selectie