Verschillende soorten trampolines & trampoline accessoires

Soorten trampolines & accessoires

Op zoek naar speelgoed waar het hele gezin van kan genieten? Of beter gezegd: op en neer springt van vreugde? Dan is een trampoline wellicht een goede investering. Dat is namelijk niet alleen leuk voor kleine en iets oudere kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld fitness fans. Omdat trampolines nogal variëren in grootte en vorm, is het verstandig alle opties eens nader te bekijken. Want is er bijvoorbeeld behoefte aan een solo trampoline of juist een trampoline voor meerdere mensen?

Trampoline jump girl

Binnen springen: de mini trampoline

Voor wie op zoek is naar een trampoline die compact is en waar je het hele jaar van kunt genieten, is een mini trampoline wellicht een uitkomst. Het kiezen van de ideale mini trampoline is niet moeilijk, maar houdt wel rekening met de eigenschappen van een mini trampoline:

- Diameter van minder dan 1.5 meter: mini trampolines zijn ontworpen om door één persoon tegelijk gebruikt te worden en hebben daarom een kleine diameter van doorgaans niet meer dan 1.5 meter.
- Praktisch! Rond, lichtgewicht en demonteerbaar. Makkelijk op te bergen dus.
- Geschikt voor de meeste fitness trampoline oefeningen. Voor sommige heb je echter een professionele fitness trampoline nodig. 
- Perfect voor kleintjes: kies een kindertrampoline met stang waar kindjes zich aan vast kunnen houden tijdens het springen. Deze zijn vaak vierkant, maar nog steeds klein genoeg om in de woonkamer te passen.

Buiten springen

Wanneer de buitenruimte het toelaat zijn er tal van trampolines voor in de tuin. Dit zijn de meest voorkomende, populairste modellen:

Ronde trampolines

De populairste en meest gebruikelijke vorm voor thuisgebruik is de ronde trampoline. De meeste ronde trampolines hebben een diameter van 1.5 tot 4.5 meter. Sommige hebben een veiligheidsnet  zodat springers er niet onverhoopt af kunnen kukelen, of hebben en ingraaf model  waardoor het op- en afstappen kinderspel wordt. Ronde trampolines zijn zo ontworpen dat de hoogste sprongen alleen in het midden behaald kunnen worden, wat bijdraagt aan de veiligheid van de trampoline.

Rechthoekige trampolines

Voor wie nét iets hoger wil springen of voor gymnastische oefeningen voor gevorderden is en rechthoekige trampoline de beste keuze. Deze zorgt voor een gelijkwaardige sprong over het gehele oppervlak. Een rechthoekige trampoline is bovendien beter als volwassenen mee willen springen, omdat ze vaak ietsje steviger zijn.

Ovale trampolines

Ovale trampolines combineren de voordelen van ronde en rechthoekige trampolines: de sprongen zijn gelijkwaardig over het gehele oppervlak van de springmat, en dankzij de ronde randen wordt je na iedere sprong weer terug naar het midden gedreven.

Trampoline Accessoires

Spelletjes

Als het hoofddoel van de trampoline vermaak is, zijn trampolinespelletjes wellicht een leuke toevoeging. Met een basketbalpaal of een bounce board kunnen kinderen zich uren vermaken terwijl ze aan het springen zijn!

Sport

Je kunt een trampoline ook een dubbele functie geven, door ‘m ook te gebruik als sportapparaat. Jonge atleten kunnen zo werken aan hun balans, evenwicht en coördinatie. Mini trampolines kunnen natuurlijk ook goed dienst doen als fitness trampoline.

Veiligheid

Ook een handig accessoire voor bij een trampoline is een trapje, waarmee het op- en afstappen een stuk makkelijker en veiliger wordt. Of een verankeringsset, zodat de trampoline goed op z’n plek blijft staan.