Kieswijzer

Kieswijzer hulp bij keuze



 

U bent op zoek naar een trampoline, maar er is veel keuze. Wij begrijpen dat u in één keer de juiste trampoline aan wilt schaffen om er jaren plezier aan te beleven. Om tot de juiste keuze te komen, is het goed om stil te staan bij de volgende vragen:

1. Welke maat trampoline is handig?
2. Welke vorm trampoline is het beste?
3. Trampoline ingraven of boven de grond plaatsen?
4. Trampoline met of zonder veiligheidsnet?
5. Waar zit het kwaliteitsverschil in?
6. Wat houden de verschillende sterrenklassen in?
7. Waar wordt de trampoline geplaatst?

Belangrijke mededeling:
Trampolines zonder veiligheidsnet zijn geen complete trampoline (dit is dus een trampoline onderdeel) en voldoet dus niet aan het CE-keurmerk,
de koper is zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van een 1a2 meter vrije ruimte met val dempende ondergrond rondom de trampoline (gras, rubber tegels of houtsnip) of de plaatsing van een veiligheidsnet.

1. Welke maat trampoline is handig?

Wij raden altijd aan om een zo groot mogelijke trampoline te kiezen. Bij een grotere trampoline, wordt meer springplezier ervaren en is de trampoline veiliger. Houd bij de keuze wel rekening met extra vrije veiligheidsruimte rondom een trampoline. Dit dient ongeveer 1 tot 2 meter te zijn (indien u geen veiligheidsnet gebruikt). Daarnaast is de grootte van belang bij de leeftijd van de springers.

  • Voor kinderen jonger dan 6 liever niet groter dan 330 cm omdat zij anders minder goed en hoog kunnen springen.
  • Kinderen boven de 10 liever niet kleiner dan 305 cm omdat zij hier minder op kunnen en sneller uitgekeken zijn op de trampoline.
  • De kleinste rechthoek trampolines geschikt tot een leeftijd van ca 6 jaar. 

Houd er rekening mee dat alle trampolines officieel geschikt zijn voor één springer tegelijk omdat ze anders tegen elkaar aan kunnen botsen of elkaar kunnen lanceren. Dit is niet veilig en wordt daarom afgeraden. Wilt u toch buiten het advies om een trampoline kiezen voor meer dan 1 kind tegelijk, kies dan voor een minimale maat van 305 cm om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen.


 

2. Welke vorm trampoline is het beste?

Er zijn verschillende vormen trampolines zoals rond, rechthoekig en ovaal.

Rond

Alle ronde trampolinesVeel mensen kiezen voor een ronde trampoline omdat deze over het algemeen het fijnste springt. Er is overal een gelijke verenspanning, waardoor de springer makkelijker terug in het midden van de springmat komt. Door de vorm heeft de springer overal evenveel ruimte en daardoor meer ruimte om te springen. In de meeste gevallen is een ronde trampoline voordeliger in dezelfde kwaliteitsklasse.
Dit hangt wel af van de afmeting, het type veer, de aantal veren en waarvoor de trampoline wordt ingezet. 

Rechthoekig

Rechthoekige trampolines

Een rechthoekige trampoline is inmiddels populairder omdat deze gemakkelijk in een kleinere tuin geplaatst kan worden. Door de strakke vormgeving ziet deze er in een tuin vaak mooier uit. Een voordeel van een rechthoekige trampoline is dat de springer meer controle over de sprong heeft. Kijk maar naar professionele trampoline springers die ook op rechthoekige trampolines springen. Let wel dat bij een lagere kwaliteits trampoline een rechthoekige trampoline beduidend minder prettig springen.

 

 

 

Ovaal

Een ovale trampoline is nog wat minder populair doordat ze nog vrij nieuw zijn en soms aan de prijzige kant zijn. Echter combineert een ovale trampoline de voordelen van een rechthoekige en een ronde trampoline. Helaas is de trampoline er vanaf 350cm en vaak onpraktisch in een kleinere tuin en is er minder keuze.

 

 

--> Dit betekend niet dat een bepaalde vorm ‘ beter ’ is. Alles heeft met elkaar te maken.
Dit hangt af van de afmeting, het type veer, de aantal veren en waarvoor de trampoline wordt ingezet. 


 

3. Trampoline ingraven of boven de grond plaatsen?

Voor veel mensen nog steeds een moeilijke keuze. Wilt u de trampoline in de grond of boven de grond?

opbouw trampoOpbouw trampoline

Een trampoline op poten is het snelst en meest gemakkelijk op te bouwen. Daarnaast kan een opbouw trampoline verplaatst worden indien nodig. Wel staat deze opbouw trampoline meer in het zicht en is dus minder fraai. Daarnaast is een opbouw trampoline iets minder veilig omdat deze een hoge instap heeft. Hiervoor raden wij te allen tijde een trampolinetrap bij aan. 

ingroundInground trampoline

Een inground trampoline is extra veilig ten opzichte van een opbouw trampoline. Door de lage hoogte heeft een inground trampoline een lage en veilige instap. De trampoline staat minder in het zicht, wat voor een strakkere afwerking in de tuin zorgt. Er kunnen geen kinderen of spullen onder de trampoline raken wat voor extra veiligheid zorgt. Wel is het plaatsen meer werk. Er dient een kuil gegraven te worden van minimaal 40 cm. De diepte is afhankelijk van de maat en de kwaliteit. Een inground trampoline kan nooit geplaatst worden zonder kuil eronder.

groundlevelGroundlevel trampoline

Tegenwoordig zijn er ook groundlevel trampolines. Dit zijn trampolines die gelijk aan het maaiveld lopen voor een fraaier aangezicht in de tuin. Houdt er wel rekening mee dat er bij een groundlevel trampoline meer graafwerk komt kijken. De kuil moet dieper uitgegraven worden dan bij een inground trampoline.

 

 


Trampoline met veiligheidsnet4. Trampoline met of zonder veiligheidsnet?

De veiligste keuze is om een trampoline met veiligheidsnet aan te schaffen. Ongeacht of u hem gaat inbouwen of opbouwen. Kinderen kunnen van de trampoline af vallen en zich hierdoor lelijk bezeren. Veel springers voelen zich ook veilig door een net en maken hierdoor extra veel gebruik van.

Sinds 2021 is het verplicht om bij een inground een veiligheidsnet te plaatsen wanneer u deze als speeltoestel plaatst. Wanneer u hem als sport toestel plaatst voor kinderen vanaf 14 jaar dan mag hij eventueel nog zonder net geplaatst worden. Houdt u er dan wel rekening mee dat er minimaal 100cm vrije valruimte beschikbaar is rondom de trampoline. 

Bij een flatlevel trampoline kunt u er soms voor kiezen om geen veiligheidsnet toe te passen. Dit is nog niet verplicht gesteld. Doordat deze typen laag bij de grond staan, is een eventuele val minder schadelijk voor de springer. Houdt in dit geval wel extra ruimte om de trampoline vrij van minimaal 100cm en een zachte ondergrond rondom de trampoline.


5. Waar zit het kwaliteitsverschil in?

Al onze trampolines zijn gemaakt om jaren buiten te laten staan. Ze zijn volledig weersbestendig! Er is een aantal punten van verschillende onderdelen waarop gelet kan worden bij het maken van de juiste keuze. De garantietermijnen van alle onderdelen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de garantie hoe duurzamer het product of onderdeel is. Voor de beste keuze bij het kopen van uw perfecte trampoline let op de volgende kenmerken:

De springveren bepalen de springkwaliteitTrampoline veren

Hoe langer de veer, hoe fijner en soepeler de sprong. Ook de dikte van de veer is van belang. Hoe dikker de veer hoe beter het springeffect en hoe langer de veer mee gaat. Het aantal veren is ook belangrijk. Als een trampoline veel veren heeft, is de sprong beter en word de druk beter verdeeld. Hierdoor zijn de veren extra duurzaam. Tenslotte is de afwerking van de veren een punt om op te letten. Hoe beter de galvanisatie, hoe beter ze beschermd zijn tegen roest.

Een goede trampolinerand zorgt voor extra veiligheidTrampoline randen

Een trampolinerand is een belangrijk onderdeel van de trampoline op het gebied van veiligheid. Hoe dikker en breder het randkussen, hoe beter de veren worden bedekt. Wanneer de veren niet goed bedekt worden, is de kans op ongelukken groter. Het zeilmateriaal en zeildikte van het randkussen bepaald de duurzaamheid. PE is een soort bouwzeil en niet heel duurzaam. PVC is veel steviger en duurzamer. Hoe dikker het PVC hoe duurzamer het randkussen. De afwerking van het randkussen is ook van belang. Wanneer er gekozen is voor sealing van het randkussen zijn er minder stiknaden die kunnen verweren. Trampoline randen zijn er in verschillnede kleuren. 

Trampoline frame. BuisdiameterEen stevig frame is extra veilig

Let bij het frame op de buisdiameter en de staaldikte. Hoe dikker de buis, hoe steviger maar dan moet ook het staal dik genoeg zijn. Bij een grote diameter met dun staal is dit juist minder sterk. De staaldikte is dus eigenlijk nog belangrijker dan de diameter. Let ook op de galvanisatie. Hoe beter het frame gegalvaniseerd is, hoe beter deze tegen roest kan. We zien steeds meer trampolines die naast de galvanisatie ook een poedercoat gebruiken. Dit is met name om de trampoline er fraaier uit te laten zien. Uiteraard zorgt een poedercoat voor bescherming maar dit is niet altijd beter dan een goede galvanisatie.

De springmat verschillen

Trampoline springmat

Een springmat is een essentieel onderdeel van de trampoline. Zonder deze kan er niet gesprongen worden. Echter zit er niet veel verschil in de matten. Vrijwel alle springmatten zijn gemaakt van permatron. Wel zit er verschil in de aanhechting van de driehoeken. Hoe vaker deze zijn gestikt hoe beter de driehoeken een de mat blijven zitten. Ook zijn de driehoeken soms geplastificeerd waardoor ze extra duurzaam zijn. Berg heeft nu wel een unieke springmat met een airflow systeem op de Berg Champion en elite modellen. Dit houdt in dat de mat grover is geweven en er dus 50% meer lucht door de mat heen kan. Hierdoor wordt een extra hoge sprong ervaren.

Trampoline netHet optionele veiligheidsnet biedt extra veiligheid

Alle veiligheidsnetten zijn uitermate veilig. Wel is een veiligheidsnet met een sluisingang/ overhangende flap veiliger omdat hij dan ten alle tijden is afgesloten. De kinderen kunnen dus niet vergeten om de rits dicht te doen. Ook is een rits wat gevoeliger voor slijtage. Tevens kunt u erop letten of het net aan de binnenkant of aan de buitenkant van het randkussen is bevestigd. Bij bevestiging an de buitenkant geeft het de springer wat meer bewegingsruimte. Bij bevestiging aan de binnenkant heeft u in theorie iets minder vrije ruimte om de trampoline heen nodig. Een eventuele ring aan de boven en/of onderkant van het net zorgt dat hij mooier strak komt te staan en zorgt voor extra stevigheid. Hoe dikker en steviger de ring hoe duurzamer.

Springgewicht van de trampoline

Ook is het goed om te kijken naar het maximale belastbare gewicht van de trampoline. Tegenwoordig zijn bijna alle trampolines tot 244 cm maximaal belastbaar tot 50 kg (op professionele trampolines na). Alle trampolines zijn geschikt voor 1 persoon, ongeacht de maat en het advies maximale gewicht. Wanneer een trampoline hoger belast wordt dan het advies gewicht, slijten onderdelen sneller en kunnen er gevaarlijk situaties ontstaan. Indien u een trampoline voor langere tijd wenst aan te schaffen, is het verstandig om te kiezen voor een hoger advies gewicht omdat u kind nog zal gaan groeien. Vanaf 251 cm zijn alle trampolines belastbaar vanaf 70 kg meer. Sommige modellen hebben een hoger gewicht als de andere maar hebben dan een lager test gewicht. Blijf hier ook altijd goed op letten.


6. Wat houden de verschillende sterrenklasse in?

In ons assortiment trampolines zijn er veel kwaliteitsverschillen. Daarom hebben wij onze trampolines in verschillende sterrenklassen onder verdeeld. Hoe hoger de springkwaliteit, duurzaamheid en veiligheid, hoe hoger de sterrenklasse. Wij hebben ervoor gekozen om alleen trampolines in ons assortiment op te nemen vanaf 4 sterren, dus een goede veiligheid en kwaliteit. De lagere kwaliteit trampolines raden wij af omdat deze niet voldoende veilig zijn. 4-sterren trampolines kunt u zien als instap modellen met een gemiddelde levensduur van 2 tot 4 jaar, deze hebben wat kortere veren en een stuggere sprong maar zijn uiteraard wel veilig. 5- en 6-sterren trampolines zijn onze middenklassers. Deze hebben een hogere duurzaamheid van gemiddeld 4 tot 6 jaar of langer. Meestal hebben ze langere veren en een fijnere sprong en zachtere landing. Dit is uiteraard beter voor de gewrichten van de springers. Ook is het randkussen vaak wat dikker gevuld en dus extra bescherming voor de veren. Bij 7-sterren of meer heeft u een top-kwaliteit trampoline met een verwachte levensduur van 8 jaar of meer. De veren zijn uiterst soepel en het randkussen is heel dik gevuld. Dus extra veilig, extra fijn en extra duurzaam. 

In onderstaand overzicht geven wij u een indicatie van het aantal kwaliteitssterren versus de kwaliteit. Voor uitgebreide informatie en merken ingedeeld per klassen, bekijk onze sterrenklassen pagina!

  • 5 sterren: professionele kwaliteit
  • 4.5 sterren: professionele kwaliteit
  • 4 sterren: semi-professionele kwaliteit
  • 3.5 sterren: topkwaliteit
  • 3 sterren: hoge kwaliteit
  • 2.5 sterren: betere kwaliteit
  • 2 sterren: goede kwaliteit

 

7. Waar wordt de trampoline geplaatst?

In principe kan een trampoline overal en op iedere ondergrond geplaatst worden. Zolang de grond maar vlak is. Op gewoon gras is de beste keuze omdat het frame dan het meest stabiel staat. Uiteraard is kunstgras ook mogelijk. Wel bestaat de kans dan dat er wat deuken in het kunstgras komen. Zet u de trampoline op een harde ondervloer zoals tegels of terras, dan raden wij aan om iets onder de poten te plaatsen om schuiven te voorkomen. Kies voor trampoline tegels om de trampoline stevig te plaatsen en te voorkomen dat het frame beschadigd en zijn galvanisatie laag verliest en gaat roesten.

Tuintekening

Bij het kiezen van de juiste plek dient u rekening te houden met bomen, struiken en andere obstakels. Wanneer er wordt gekozen om geen veiligheitsnet toe te passen, dan is het officiële advies 2 meter veiligheidsruimte te hanteren rondom de trampoline. Met veiligheidsnet is het advies 1 meter. Houdt ook rekening met de hoogte. Somds kan er een hoogte bereikt worden van 5 meter met springen. Houd hier rekening mee met eventuele bomen op uw terrein.

Wilt u meer inzicht? Garden Planner helpt u met het intekenen van uw tuin. U kunt uw tuintekening gratis online maken zonder registratie. 

 


Past de trampoline in de tuin?

Probeer de Salta AR module met QR-Code scanner op je mobiel en bekijk Virtueel hoe een trampoline er in je tuin uit ziet