Toelichting voor Trampolines en speeltoestellen bij "openbaar gebruik" zoals bij scholen, intstellingen, verenigingen en speeltuinen:

Waar moet een trampoline aan voldoen voor zakelijk gebruik?

Een trampoline voor openbaar, zakelijk of commercieel gebruik vraagt om de hoogste kwaliteit eisen om veiligheid en duurzaamheid te garanderen. Hierdoor zijn deze extra degelijk en daardoor bieden ze de hoogste veiligheid en duurzaamheid. Het frame moet van dik staal zijn de buizen moeten een grote diameter hebben. Verder moeten de veren stevig en soepel zijn zodat hij lekker springt maar de veren tevens lang mee zullen gaan. De springmat moet extra goed gestikt zijn waardoor er geen kans is dat de veren losraken. Tenslotte moet de vulling van het randkussen zo dik en breed mogelijk zijn zodat de veren veilig worden afgeschermd. Er zijn een aantal keuringen. Zo is er de AIB vincotte keuring en zijn er NEN1176 certificaten. Als een trampoline hieraan voldoet mag hij officieel worden ingezet als officieel speeltoestel op bijvoorbeeld scholen, instellingen, verenigingen en speeltuinen..

Welke trampolines zijn het meest geschikt voor openbaar en/of commercieel gebruik?

 Momenteel zijn er 2 merken die de juiste keuringen en certificaten hebben om professioneel geplaatst te worden voor openbaar en/ of commercieel gebruik. De Avyna trampolines en Akrobat trampolines zijn beide merken die modellen voeren die geschikt zijn voor professioneel of zakelijk gebruik. Deze trampolines zijn er als opbouw trampolines voor plaatsing boven de grond met een veiligheidsnet en trapje. Dit is de gemakkelijkste manier om te plaatsen. Hierin hebben we de Akrobat Stormer, Akrobat Gallus en Avyna Pro-line  trampolines. Ook zijn er inground trampolines die laag bij de grond geplaatst worden. Hiervoor dient er wel een kuil gegraven te worden. Deze bieden extra veiligheid omdat de valafstand laag is en kunnen dan ook eventueel veilig worden uitgevoerd zonder een goed gekeurd net. Hier dient dan wel rekening te worden gehouden met de vrije ruimte om de professionele trampoline heen van ca 2 meter. Denkt u hierbij ook aan valtegels of andere zachte valmaterialen? Nieuw zijn er nu ook de flat tot he ground trampolines van Akrobat. Deze worden volledig gelijk met het maaiveld ingegraven voor een mooie strakke uitstraling en extra veiligheid. Ook deze modellen kunnen worden uitgevoerd met een goed gekeurd veiligheidsnet.

Uiteraard is het altijd belangrijk om voldoende toezicht te houden. Met voldoende toezicht en door veilig gebruik maken van de trampoline voorkomt u de meeste ongelukjes.

De trampoline dient veilig geplaatst te worden

U heeft minimaal twee meter ruimte naast de trampoline nodig als u geen net plaatst. Deze valruimte moet zacht zijn om een eventuele val te kunnen breken bijvoorbeeld door rubber valtegels, zand of (kunst)gras. We raden daarom af om tegels, borders of muren en dergelijke naast de trampoline te hebben. Wanneer dit wel het geval is zal er een net omheen geplaatst moeten worden. Het veiligste zijn valtegels. Het veiligste is de trampoline in te graven om de valhoogte flink te verlagen. Dit kunt u doen door een speciaal inground of flatground model te kiezen. Maximale veiligheid wordt behaald met een veiligheidsnet. Dit voorkomt dan de springers van de trampoline af kunnen vallen. Ook heeft u dan geen twee meter maar een halve meter vrije ruimte rondom de trampoline nodig (ivm uitwijken van het net). Boven de trampoline moet een vrije ruimte van 3m tot 7m beschikbaar zijn, afhankelijk van het formaat van de trampoline. Gebruik van de trampoline bij voorkeur alleen onder toezicht, zeker bij kinderen onder de 8 jaar. Indien er geen toezicht is kunt u de trampoline het beste afsluiten. Een reglement waar de tips en regels duidelijk op vermeld worden ophangen.

Veilig trampolinespringen met de volgende tips

  • Gebruik de trampoline altijd volgens de officiële instructies
  • Oefen voldoende om de trampoline te leren kennen
  • Geen salto’s of andere gevaarlijke trucjes uitvoeren op de trampoline
  • Schoenen uit en sieraden af tijdens het springen
  • Slechts 1 persoon tegelijk op de trampoline
  • Niet springen met hart en vaatziekten
  • Niet springen als je zwanger bent
  • Controleer de trampoline regelmatig op gebreken
  • Altijd springen onder toezicht
  • Uiteraard altijd voorzichtig en verstandig met de trampoline omgaan en is het springen eigen risico.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een trampoline?

Nee, hiervoor heeft u geen vergunning nodig. Als de plaats waar u hem wilt neerzetten van uzelf is kunt dit zelf besluiten. Bij het plaatsen van een trampoline op een vakantiepark moet de beheerder van het vakantiepark oordelen wat u wel en niet aan de tuin mag plaatsen/verbouwen. Als er zonder overleg een vijver geplaatst mag worden mag een trampoline ook zonder overleg geplaatst worden. Als er speciale regels zijn in/op het vakantiepark moet u dat navragen bij de beheerder. Maar u kunt er van uit gaan dat in 99% van de gevallen het geen probleem is om een trampoline te plaatsen. Alleen op sommige locaties is het verplicht om een aanvraag te doen om te mogen graven. Meestal geldt dit wanneer er dieper dan 50cm hegraven dient te worden. Zo dient u het bijvoorbeeld wel aan te vragen wanneer u het op een dijk wilt plaatsen, daar mag men normaal niet dieper graven dan 50cm, in verband met dijkwater.

Moet de trampoline gekeurd zijn?

Een trampoline moet een certificaat van goedkeuring hebben (keuring Nederlandse markt: TUV AIB ASTM of CE). Uiteraard hebben al onze trampolines een keuring. Sommige trampolines hebben ook uitgebreidere keuringen. De avyna en de een aantal Akrobat trampolines hebben de officiële keuringen en certificaten op zakelijk te worden ingezet. Buiten de keuring om dient de trampoline regelmatig gecontroleerd te worden op eventuele gebreken of ontstane schade, vooral indien het een trampoline die niet voor eigen gebruik is maar voor bijvoorbeeld onder verhuurders of professionele inzet. Deze zakelijke trampolines kunnen ook met een logboek geleverd worden zodat alles netjes bij gehouden wordt.

Logboek bijhouden

De professionele trampolines kunnen geleverd worden met een logboek wanneer u dit opvraagd. Het wordt aangeraden om een logboek bij te houden van de trampoline. Hierin staat wanneer de trampoline is geplaatst, onderhouden of gecontroleerd en/ of gerepareerd. In het verleden waren wij verplicht om een logboek voor onderhoud aan te leveren aan klanten, dit logboek werd ons verstrekt door AiB Vinçotte. Bij de laatste keuring gaf AiB Vinçotte aan dat zij dit niet langer verstrekken en dat wij het dus ook niet meer verplicht zijn aan te leveren aan klanten. De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van het onderhoud ligt nu geheel bij de klant. Wij hebben een Trampolineland logboek die u kunt opvragen en invullen.

Keuring door keuringsbedrijf

In sommige situaties of locaties vraagt de verzekeraar of de verantwoordelijke om een keuring door een keuringsbedrijf van het geplaatste product. Dit om aan te tonen dat de trampoline goed en veilig geplaatst is. Een bord bij de trampoline is voor iedereen aan te raden, hierop moet onder andere staan dat de trampoline volgens de handleiding gebruikt moet worden. Hierin dient te worden opgenomen dat het springen dient te gebeuren zonder schoenen, altijd één persoon tegelijk op de trampoline, geen salto’s, sieraden af te doen, bij jonge kinderen of minder mobile kinderen alleen onder toezicht en op eigen risico, niet springen met hart- en vaatziekten en niet als je zwanger bent

Regelgeving omtrent gebruik van trampolines in speeltuinen of in een park

Onze trampolines worden volgens de richtlijnen van Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen geleverd. Er zijn geen (nog) officiële eisen voor trampolines op speelplaatsen. Die regels zijn (in NL en Europa) nog niet gemaakt, daar zijn ze nog steeds mee bezig, maar dat kan nog wel een paar jaar duren. Bijvoorbeeld de Avyna Pro-Line trampolines zijn AIB-Vincotte en TUV gekeurd en hiermee gekeurd volgens besluit speeltoestellen. De Akrobat trampolines hebben een NEN1176 welke daarmee ook voor zakelijke of professionele inzet gekeurd zijn. 

 * Aan deze uitleg kunnen geen rechten worden ontleend. U heeft uw eigen onderzoeksplicht, we raden u aan zich altijd goed te informeren hoe de situatie is op de locatie. Meer informatie en uitgebreide toelichting en mogelijke wijzigingen of updates kunt u hier terugvinden:

Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen  (WAS)

http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Warenwetbesluit-Attractie-en-speeltoestellen
http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Typekeuring-van-speeltoestellen
http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Inspectie-van-speelgelegenheden

 

* Kopen op rekening
Kopen op rekening is op aanvraag  mogelijk voor geselecteerde bedrijven en vaste klanten

 

* Kopen met korting
Architecten, inrichters, Hoveniers, scholen, penbare instellingen of inkopers kunnen een korting code krijgen na inschrijving

Aanvraag kortingcode of kopen op rekening
Vul onderstaande gegevens in om in aanmerking te komen voor een extra inkoopkorting