• Gratis verzending vanaf 49 euro
  • Bezorging waar en wanneer je wilt
  • Bestel nu, betaal achteraf
Winkelwagen (0)

Toelichting voor Trampolines en speeltoestellen bij "openbaar gebruik" zoals bij scholen, intstellingen, verenigingen en speeltuinen:

Welke trampoline is het meest geschikt voor openbaar en/of commercieel gebruik?

Een Berg Elite of een Avyna Pro-Line trampoline, rechthoekig of rond is hiervoor het meest geschikt, deze zijn er in verschillende afmetingen met of zonder veiligheidsnet.
Uiteraard kan een trampoline ook ingegraven worden zodat de valafstand laag is en de trampoline niet makkelijk weggenomen kan worden en waardoor een veiligheidsnet niet altijd nodig is indien er zachte ondergrond naast ligt met voldoende afstand zoals rubber veiligheidstegels. met voldoende toezicht en door veilig gebruik maken van de trampoline voorkomt u de meeste ongelukjes.
Een trampoline voor openbaar gebruikt/ commercieel gebruik vraagt om hoge kwaliteit eisen, hierdoor zijn deze extra degelijk en daardoor veiliger. Het frame en de veren moeten stevig zijn, de springmat goed gestikt en de vulling van het randkussen zo dik mogelijk, het materiaal moet van goede kwaliteit zijn zodat de trampoline en de onderdelen lang mee gaan.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een trampoline?
Nee, hiervoor heeft u geen vergunning nodig. Als een (vakantie)woning van uzelf is en bijvoorbeeld verhuurd wordt kunt dit zelf besluiten.

De trampoline dient uiteraard veilig geplaatst te worden en veilig gebruikt te worden; 
Veilige plaatsing: 
- U heeft minimaal 1,5m ruimte naast de trampoline nodig, dit moet zacht zijn om een eventuele val te kunnen breken. 
Daarom geen tegels en dergelijke naast de trampoline, er moet zand, aarde, gras of (rubber)veiligheidstegels liggen voor een zachte landing, om een eventuele val te kunnen breken.
- U kunt de trampoline het beste ingraven om de valhoogte flink te verlagen.
- U kunt ook gebruik maken van een veiligheidsnet, zodat er niemand af kan vallen.
Met een trampoline veiligheidsnet/vangnet heeft u 0,5m ruimte naast de trampoline nodig (ivm uitwijken van het net).
- Boven de trampoline moet een vrije ruimte van 3m tot 7m beschikbaar zijn, afhankelijk van het formaat van de trampoline.
- Kinderen jonger dan 8 jaar bij voorkeur alleen onder toezicht.

Veilig gebruik: 
- Gebruik de trampoline volgens de instructies.
- En uiteraard voorzichtig en verstandig.
- Oefen voldoende om de trampoline te leren kennen.


Heb ik een vergunning nodig voor het ingraven van een trampoline?
Alleen op sommige locaties is het verplicht om een aanvraag te doen om dieper dan 50cm te graven, zoals bijvoorbeeld op een dijk, daar mag men normaal niet dieper graven dan 50cm, ivm dijkwater.

Alleen het vakantiepark moet oordelen wat u wel en niet aan de tuin mag verbouwen.
Als er zonder overleg een vijver geplaatst mag worden mag een trampoline ook zonder overleg geplaatst worden.
Als er speciale regels zijn in/op het vakantiepark moet u dat navragen bij de beheerder.
Maar u kunt er van uit gaan dat in 99% van de gevallen het geen probleem is om een trampoline te plaatsen.

Moet de trampoline gekeurd zijn?
Een trampoline moet een certificaat van goedkeuring hebben. (keuring Nederlandse markt: TUV AIB ASTM of CE). Uiteraard hebben al onze trampolines een keuring. Sommige trampolines hebben ook uitgebreidere keuringen.

U dient de trampoline regelmatig te (laten) controleren op eventuele gebreken of ontstane schade, vooral indien het een trampoline die niet voor eigen gebruik is maar voor bijvoorbeeld onder verhuurders (zie ook logboek).

Regelgeving omtrent gebruik in speeltuinen of in een park:
Onze trampolines worden volgens de richtlijnen van Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen geleverd.
Er zijn geen officiële eisen voor trampolines op speelplaatsen. Die regels zijn (in NL en Europa) nog niet gemaakt, daar zijn ze nog steeds mee bezig, maar dat kan nog wel een paar jaar duren.
Bijvoorbeeld de Pro-Line en Berg Elite  trampolines zijn AIB of TUV gekeurd en gekeurd volgens besluit speeltoestellen.

Keuring door keurings bedrijf.
In sommige situaties of locaties vraagt de verzekeraar of de verantwoordelijke om een keuring door een keurings bedrijf van het geplaatste product. Dit om aan te tonen dat de trampoline goed en veilig geplaatst is.

Een bord bij de trampoline is voor iedereen aan te raden, hierop moet staan dat de trampoline volgens de handleiding gebruikt moet worden. Zoals oa. het springen zonder schoenen, 1 persoon tegelijk, geen salto, sieraden af te doen, bij jonge kinderen of minder mobile kinderen alleen onder toezicht en op eigen risico.

Logboek:
Het wordt aangeraden om een logboek bij te houden van de trampoline. Hierin staat wanneer de trampoline is geplaatst, onderhouden of gecontroleerd en/ of gerepareerd.

-In het verleden waren wij verplicht om een logboek voor onderhoud aan te leveren aan klanten, dit logboek werd ons verstrekt door AiB Vinçotte. Bij de laatste keuring gaf AiB Vinçotte aan dat zij dit niet langer verstrekken en dat wij het dus ook niet meer hoeven aanleveren aan klanten. De verantwoordelijkheid voor het bijhouden van het onderhoud ligt nu geheel bij de klant. Wij hebben een Trampolineland logboek die u kunt opvragen en invullen.

 

Daarnaast dient de handleiding en altijd goed doorgelezen te worden.


Als u vragen en/of opmerkingen heeft, kunt u contact op nemen met onderstaande contact gegevens, dan staan wij u graag te woord.

Meer informatie en uitgebreide toelichting en mogelijke wijzigingen of updates kunt u hier terugvinden:

Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen

http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Warenwetbesluit-Attractie-en-speeltoestellen

http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Typekeuring-van-speeltoestellen

http://www.keurmerk.nl/NL/Keurmerkinstituut/Speelgelegenheden/Inspectie-van-speelgelegenheden

 

* Aan deze uitleg kunnen geen rechten worden ontleend. U heeft uw eigen onderzoeksplicht, we raden u aan zich altijd goed te informeren hoe de situatie is op de locatie.