Waarom een inbouw of een opbouw trampoline?
Inbouw trampoline
Staat laag bij de grond, dus is veiliger, geen kinderen en spullen meer onder de trampoline, lage instap, strakke afwerking, minder het zicht, minder onderhoud (gras) en een veiligheidsnet is niet altijd nodig.
- Meer werk om te plaatsen (kuil graven).

Opbouw trampoline
+Makkelijker te plaatsen, nog te verplaatsen, keuze voor iets meer soorten.
- Staat veel meer in het zicht, minder veilig ivm hoge instap zeker zonder net, altijd een veiligheidsnet nodig.

Wat is het verschil tussen een opbouw, een inground en een flatlevel trampoline?

Opbouw:
Een opbouw trampoline staat ongeveer 40 tot 95 cm boven de grond. Hierbij raden wij dan ook altijd een veiligheidsnet aan. Een opbouw trampoline kan niet worden verlaagd. De specifieke hoogtes zijn te vinden bij de individuele producten. Deze trampolines kunnen makkelijk worden geplaatst zonder extra meerwerk.

Inground:
Een inground trampoline komt met een laag frame welke 0 tot 25 cm boven het maaiveld uitkomen. De specifieke hoogtes zijn te vinden bij de individuele producten. Hieronder moet altijd een kuil komen. Hij kan niet gebruikt worden zonder kuil. Verder heeft een inbouw trampoline een extra lange overhangende flap aan het randkussen om de ruimte die ontstaat tussen het maaiveld en het frame af te sluiten. Doordat deze trampolines laag bij de grond staan, is er niet altijd een net bij benodigd indien u hem als sporttoestel plaatst en een minimale vrije ruimte van 100cm aanhoudt. Het is uiteraard wel het veiligst met een net om de trampoline heen. Wanneer de kuil goed gegraven is, zullen inbouw en opbouw trampolines van hetzelfde merk en type een gelijkwaardige springkracht leveren. Een inground trampoline kan niet gelijk met het maaiveld worden ingegraven omdat deze geen speciaal systeem hebben ontwikkeld en er zal hierdoor een zware sprong ontstaan. 

Flatlevel:
Een Flatlevel trampoline is volledig gelijk met het maaiveld ingegraven. Deze heeft een nog veiligere instap omdat hij geen verhoging meer heeft. Ook bijn een eventuele val is dit gelijk aan het maaiveld waardoor er op dit moment bij de flatlevel trampolines nog geen verplichting is tot een veiligheidsnet wanneer de 100cm vrije ruimte wordt gehandteerd. De flatground trampolines zijn de nieuwste op de markt en hebben een speciaal systeem ontwikkeld waardoor ze goed kunnen ontluchten. 

Hoe gaat het ingraven van een trampoline?
Een speciale inbouw trampoline is redelijk gemakkelijk in te graven. Houdt er rekening mee dat de kuil overal 15 tot 20 cm vanaf het frame naar binnen begint. Bij een ronde trampoline geldt dan dus dat het gat ca 30 tot 40 cm kleiner wordt dan de trampoline zelf. Bij een rechthoekige trampoline zal de kuil zowel in de lengte als de breedte 30 tot 40 cm kleiner worden. Teken de maat van het te graven gat af. Begin op het middelpunt met graven naar de gewenste diepte. Trampolines tot 305 gemiddeld 50 cm diep. Trampolines vanaf 305 cm gemiddeld 75 cm diep (afhankelijk van welk merk). Graaf daarna een schuine wand naar de afgetekende ring. Eventueel wat worteldoek in de kuil neerleggen en de trampoline kan geplaatst worden. We raden af 

Een flatground trampoline wordt volledig gelijk met het maaiveld ingegraven. De kuil wordt extra diep en net zo groot als de trampoline. Het frame wordt met bekisting geleverd waardoor de kuil niet zal inzekken. 

Wordt een inbouw trampoline gelijk aan de grond ingegraven?
De inground trampolines staan circa 20 tot 25 cm boven de grond. De flatground trampolines worden gelijk ingegraven met het maailveld. 

Kan een opbouw trampoline later ook worden ingegraven?
Ja dat kan. Alleen zal het graafwerk hierin veel meer werk worden omdat hierbij het hele frame ingegraven dient te worden. Hierdoor wordt de kuil bijna twee keer zo groot. Ook moet er recht naar beneden worden gegraven en is de kans groter dat een kuil gaat instorten. Daarnaast vervalt van veel trampolines de garantie.

Hoeveel vrije ruimte heeft u nodig om de trampoline heen?
Inground trampoline: Wij raden aan om minimaal één meter vrij te houden om een inground trampoline zonder net. Hoe meer ruimte hoe veiliger. Daarnaast is ons advies om (kunst)gras of rubber tegels naast de trampoline te leggen.
Trampoline met net: Wanneer u een trampoline met veiligheidsnet overweegt kunt u een vrije ruimte aanhouden van 25 tot 50 cm. Het is afhankelijk of u een trampolinenet heeft die aan de binnenkant of aan de buitenkant van het randkussen wordt bevestigd.  

Waarom staat een inbouw trampoline toch nog boven de grond?
De hoogte van 20-25cm is nodig omdat er tijdens een sprong lucht verplaatst wordt onder de trampoline. De springmat zakt naar beneden en de lucht die onder de trampoline zat wil ergens heen. Door de trampoline iets boven het maaiveld te plaatsen kan de lucht daar ontsnappen. Hierdoor blijft er een soepele sprong waardoor de veren minder worden belast en er vaak hoger en fijner gesprongen kan worden. Tevens blijft de rand dan beter op de trampoline liggen waardoor deze langer mee gaat en minder klappert tijdens het springen waardoor de voeten niet tussen de veren kunnen raken. De ground level trampolines hebben hier een oplossing voor; de springmat is grover geweven en het randkussen wordt met blokje omhoog gehouden waardoor er ook ontluchting plaats kan vinden.