Veilig trampoline springen!
Veiligheid gaat boven alles, zo ook voor trampoline springen. Niemand wordt blij van een kind met een hersenschudding of gebroken pols na een vervelende val van het springtoestel. Hoe zorgt u ervoor dat trampolinespringen niet alleen leuk, maar ook veilig wordt? Wij geven 5 praktische tips voor veiligheid op de trampoline.
Tip 1. Zorg voor genoeg ruimte rondom de trampoline
Plaats de trampoline altijd op een vlakke ondergrond en zorg voor minimaal 1,5 meter lege ruimte rondom de trampoline. Dat betekent geen struiken, bomen, grote planten en al helemaal geen hekken, stenen beelden of muurtjes waar een kind op of tegenaan kan vallen. De 1,5 m ruimte rondom de trampoline bevat idealiter alleen gras, vergeleken met tegels het meest zachte val oppervlak.
Tip 2. Voorzie de trampoline van een veiligheidsnet
Wij adviseren altijd een veiligheidsnet aan te schaffen bij uw trampoline. Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat uw kind niet van de trampoline kan vallen. Een veiligheidsnet zorgt ervoor dat ouders rustig binnen kunnen zitten terwijl de kinderen lekker buiten op de tramponline spelen. Bij Trampolineland hebben we verschillende veiligheidsnetten voor ronde en rechthoekige trampolines. Daarnaast verkopen we ook losse veiligheidsnetten (zonder palen) voor het geval uw eerdere veiligheidsnet aan vervanging toe is. Zorg dat het veiligheidsnet stevig om de trampoline heen zit. Naast een veiligheidsnet kunt u ook denken aan een extra-veilige trampolinerand en aan een trapje voor de trampoline op poten om de trampoline extra veilig te maken.
Tip 3. Graaf de trampoline in
Een inground trampoline, ofwel een ingegraven trampoline, is de meest veilige trampoline omdat de trampoline op gelijke hoogte met de grond staat. Daarnaast is een inground trampoline fraaier voor het uitzicht in de tuin en zien de buren niet steeds springende kinderen boven de schutting uitstijgen. Uiteraard biedt de ingegraven trampoline net zoveel stevigheid en komt deze met een speciaal afgewerkt randkussen dat ervoor zorgt dat er geen spullen onder de trampoline kunnen verdwijnen. Geen zin om zelf te graven? Geen probleem, want wij bieden onze klanten een speciale ingraafservice.
Tip 4. Controleer de trampoline regelmatig
Natuurlijk zorgen wij voor veilige onderdelen, maar het kan nooit kwaad de trampoline regelmatig te controleren. Na aanschaf en installatie van de trampoline controleert u of de trampoline stevig in of op de grond staat en of de springmat goed bevestigd is. De rand moet de veren helemaal bedekken zodat er geen voetjes of spullen tussen de rand terecht kunnen komen. De beschermrand moet na enkele jaren vervangen worden en de veren na ongeveer 5 tot 10 jaar. Roestige veren gaan sneller stuk en daarom is een beschermhoes belangrijk om een trampoline veilig en mooi te houden.
Tip 5. Instrueer uw kinderen over veilig trampolinespringen
Kinderen zijn dol op kunstjes doen op de trampoline en dat is natuurlijk alleen maar leuk. Zorg er echter altijd voor dat ze goed weten wat wel en niet veilig is. Als het heeft geregend bijvoorbeeld is de trampoline nat en kun je lelijk uitglijden. En hoe gezellig het ook is, te veel kinderen tegelijk op de trampoline is gevaarlijk omdat ze snel tegen elkaar op botsen. Hoeveel kinderen er precies tegelijk op de trampoline kunnen is natuurlijk afhankelijk van het formaat. Verder is in het midden springen en salto’s maken is vanzelfsprekend veiliger dan aan de randen. Kinderen onder de drie jaar moeten nog even wachten met springen en stunten. Zorg ervoor dat het veiligheidsnet altijd dicht is als er gesprongen wordt, maar ook als de trampoline niet wordt gebruikt zodat de allerkleinste kindjes niet stiekem op de trampoline kunnen klimmen.
Dit waren onze tips voor veilig trampolinespringen. Naast veiligheid is plezier natuurlijk het allerbelangrijkste dus we wensen iedereen dan ook heel veel spring plezier! Wilt u uw trampoline veilig de winter door helpen? Lees dan ons blog over hoe u uw trampoline winterklaar maakt!